Tentang Kami

Pro Eco Health Sdn Bhd

Pro Eco Health Sdn Bhd bermula pada 25 Februari 2016 di Malaysia oleh Ow Yong Chee Kong dengan hasrat kuat untuk meningkatkan kesihatan dan gaya hidup setiap individu. Melalui penyediaan produk semulajadi seperti madu dan propolis, kami bertujuan untuk membantu orang ramai meningkatkan kesihatan. Dalam masa dua tahun, kami telah mencapai pencapaian bersejarah dengan mengedarkan produk-produk kami ke negara-negara seperti Australia, China, Taiwan, Hong Kong, dan Indonesia.

pro eco health distributor locations

Cerita Pengasas

ow yong's silver sStingless bee farm in malaysia

Pada tahun 2014, pengasas kami, Ow Yong mengalami batuk teruk selama lebih daripada tiga bulan dan susah sembuh. Batuk yang berterusan boleh mengganggu sesiapa sahaja tetapi Ow Yong mengalami situasi yang rumit. Dia berhadapan dengan batuk yang dikaitkan dengan diabetes. Rakannya mengesyorkan dia untuk mengambil madu dan Propolis, jadi dia memutuskan untuk mencubanya. Keputusan akhir adalah mengejutkan,  dia telah pulih sepenuhnya dalam masa seminggu manakala ubat batuk tidak berkesan langsung. Paras glukosa darah telah menurun ke paras normal 7.8 dalam masa 1 ½ tahun. 

Terdapat satu lagi pengalaman hidup sebenar tentang madu dan propolis. Rakan Ow Yong mengalami jangkitan denggi yang teruk dengan kiraan platelet darah di bawah 3 dan perlu dirawat dengan unit rawatan rapi (ICU). Ow Yong mengesyorkan rakannya untuk mengambil Propolis. Kiraan platelet darah meningkat kepada 120 dan boleh keluar dari hospital selepas tiga hari.

Cerita ketiga adalah seorang pesakit kencing manis yang terjatuh. Tahap glukosa darah yang tinggi menyebabkan luka lambat sembuh. Dia menyapu Trigona Bee Propolis pada lukanya sebagai antiseptik dan anti-radang. Apa yang berlaku seterusnya: lukanya pulih dalam masa kurang daripada tiga minggu.

Ow Yong terinspirasi oleh manfaat dan fungsi madu serta propolis. Ini membawanya ke jalan untuk memulakan syarikat madu sendiri, kerana beliau ingin membantu lebih ramai orang dengan mengunakan produk madu. Walaubagaimanapun, proses memulakan perniagaan adalah rumit. Perniagaan ini memerlukan banyak pengetahuan, kemahiran khusus, dan pelaburan besar.

Beberapa ujian, eksperimen, dan kajian telah dijalankan dalam jangka masa yang lama; menunjuk orang pemburu madu yang boleh dipercayai adalah sesuatu yang sukar; menghasilkan madu berstandard tinggi memerlukan usaha yang besar. Proses ini mencabar, tetapi Ow Yong mempunyai semangat dan tidak pernah menyerah, menghadapi cabaran dengan berani dan positif. Inilah rahsia kejayaan perniagaannya…

raw honey

Proses Kilang

pro eco health factory propolis refining process
propolis refining icon

Langkah 1
Proses Penapisan Propolis

Propolis ditapis kami mengekstrak manfaat tulen   daripada propolis mentah yang dikumpulkan daripada sarang kami.

pro eco health factory honey concentration process
honey concentration icon

Langkah 2
Proses Kepekatan Madu

Kami menumpukan madu dengan berhati-hati, meningkatkan rasa manis semulajadi dan kekayaan nutrisinya.

pro eco health factory honey packaging process
honey packaging icon

Langkah 3
Proses Pembungkusan

Pembungkusan kami mengekalkan kesegaran, memastikan madu dan propolis berkualiti tinggi semasa sampai ke pelanggan kami.