TENTANG KITA

About us MS 2018-05-18T10:02:30+00:00

TEKNOLOGI PEMPROSESAN HASILAN LEBAH

Proses penapisan propolis

Proses pemekatan madu

Proses pembungkusan

RESEARCH

  • Trigona bee honey is certified to have high medical value results from a study conducted by MARDI (Malaysian Agriculture Research and Development Institute).

  • Through research on diabetes, MARDI found that trigona honey can help to reduce glucose levels and help to reduce kidney damage.

  • In addition, it also helps to absorb calcium and strengthen bones

  • According to the Oxford University study in 1987, Propolis contains 149 bioactive components, tens of flavonoids, vitamin A, B, F, C, E, H, P and 10 types of minerals, amino acids, and fatty acids

  • The main advantage of propolis is that it builds the immune system of the human body naturally.

  • It also serves as an antibacterial 1.5 – 2 times more than propolis of honey bee apis.

  • Propolis is also able to treat ulcers and kidney cleansing as well as an effective way to prevent cancer cell proliferation

  • Propolis can act as antifungal, antibacterial and anti-inflammatory properties that are commonly used as active ingredients in cosmetics, creams, and tablets

Profil Syarikat

Penubuhan Pro Eco Health Sdn Bhd di Malaysia bermula pada 25 Februari 2016 dengan keinginan besar bagi menambah baik kesihatan dan cara hidup orang ramai diasaskan oleh Ow Yong Chee Kong. Dalam kerangka masa dua tahun, kami meletakkan sasaran untuk memasarkan produk kami ke negara-negara seperti Australia, China, Taiwan, Hong Kong dan Indonesia.

Untuk itu, misi kami adalah:

Kami berkeinginan untuk menyampaikan dan mendidik cara hidup sihat untuk semua orang.

Cerita Syarikat

Cerita kami bermula begini:

Kembali ke tahun 2014, pengasas syarikat, Ow Yong mengalami batuk teruk selama lebih tiga bulan dan tiada tanda-tanda untuk sembuh. Batuk berterusan tanpa henti sangat mengganggu terhadap sesiapapun namun, situasi Ow Yong lebih merumitkan. Ketikat itu, beliau bukan sahaja batuk, malah ditambah pula dengan penyakit diabetes. Sahabat beliau mencadangkannya untuk mengamalkan penggunaan madu lebah kelulut & lebah kelulut Propolis (pemanis semulajadi) dan beliau bersetuju mencubanya. Kesannya sangat memberangsangkan. Beliau sembuh sepenuhnya dalam masa seminggu sedangkan ubat batuk yang biasa beliau gunakan tidak memberi kesan segera. Kandungan glukosa darah juga berkurang ke paras normal 7.8 selepas setahun setengah mengamalkannya.

Terdapat juga pengalaman kisah benar melibatkan madu lebah kelulut dan lebah kelulut Propolis. Salah seorang sahabat Ow Yong mendapat jangkitan denggi tahap kronik dengan kandungan platelet darah rendah bawah 3 sehingga terpaksa dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU). Ow Yong mencadangkan sahabatnya itu mengamalkan pemakanan Propolis. Menariknya, platelet darah meningkat sehingga 120 dan dibenarkan keluar selepas hanya tiga hari.

Cerita ketiga adalah mengenai seorang penghidap diabetes yang jatuh secara tidak sengaja yang menyebabkan kecederaan fizikal. Kandungan glukosa darah yang tinggi menyebabkan proses penyembuhan luka yang perlahan. Sebagai alternatif, beliau mempraktikkan penggunaan Trigona Bee Propolis di kawasan luka sebagai antiseptik dan anti keradangan. Dalam masa kurang tiga minggu, keajaiban berlaku dan luka beliau beransur pulih.

Kelebihan dan fungsi madu lebah kelulut dan lebah kelulut Propolis ini secara langsung telah memberikan inspirasi kepada Ow Yong. Hal yang demikian telah membawa kepada penubuhan perusahaan madu beliau, tambahan pula keinginan beliau untuk membantu dan menghargai lebih ramai orang dengan penghasilan madu. Walaubagaimanapun, proses permulaan sangat mencabar. Pembiakan lebah memerlukan pengetahuan yang luas, kemahiran dan pelaburan yang besar.

Banyak masa yang diluangkan bagi melakukan ujian, eksperimen dan penyelidikan; pemburu madu yang dipercayai sukar untuk ditemui; madu berkualiti tinggi memerlukan usaha yang besar untuk dihasilkan. Proses yang dilalui sangat sukar namun, Ow Yong mempunyai semangat tidak mudah berputus asa. Beliau menghadapi setiap cabaran dengan berani dan sentiasa berfikiran positif. Ini merupakan rahsia kepada kejayaan bisnes beliau.  

Testimonials

Jenny Liew, 35, KL

I’ve been coughing for a month, my friend recommended me to drink Trigona Bee Propolis 3 times a day. After drinking for 3 days my cough is completely cure.

William Chong, 56, Cheras

I suffering from a high levels of blood glucose cause my wound in very slow healing. I applied Trigona Bee Propolis on my wound as antiseptic and anti-inflammatory. Miracle happened next: my wound recovered in less than three weeks time!

William Chong

Vivien, 36, Johor

I am Vivien, aged 36 years old. I’ve throat infection & have been taking medicine for a week but no improvement. After drinking stingless bee propolis for 3 days, my throat infection is ok.

Fatimah, 30 tahun, Puchong

Nama saya Fatimah dan berusia 30 tahun. Kawan saya memperkenalkan saya madu kelulut. Selepas minum madu kelulut tiap-tiap hari selama 3 bulan, saya menyedari bahawa kesihatan badan saya semakin baik dan tidak berasa mengantuk disesi petang waktu kerja.

Ahmad, 26 tahun, Cheras

Nama saya Ahmad. Kesihatan saya tak berapa baik sejak kecil lagi. Apabila perubahan cuaca saya senang mengalami selsema & batuk. Apabila saya cuba minum madu kelulut yang diperkenalkan oleh kawan saya 2 kali sehari,  perubahan kesihatan ssaya meningkat baik. Sekarang tak senang menghidap selsema & batuk walaupun musim hujan.

Hidayati, 38 tahun, Klang

Saya Hidayati berumur 38 tahun. Saya biasa minum madu sejak persekolahan sebab ada masalah sembelit. Kawan saya memperkenalkan saya madu kelulut. Pertama kali saya rasa madu kelulut, rasanya masam manis tak serupa dengan madu yang saya minum selama ini. Selain daripada masalah sembelit saya sudah baik, kulit saya yang berjerawat pun sudah pulih.